Red de Aziatische olifant!

Dankzij de gloednieuwe olifantentempel kan Planckendael zijn volle gewicht in de strijd werpen voor het voortbestaan van de Aziatische olifant. Niet alleen in Mechelen, maar ook ver daarbuiten: tot in India!

Kweken met kolossen in Planckendael

Voor dieren die in de natuur dreigen uit te sterven, vormen dierentuinen vaak een soort ‘reservepool’. Om er mee voor te zorgen dat er genoeg gezonde slurfjes geboren worden in dierentuinen, bouwden we deze stevige olifantentempel in Planckendael. Zo kunnen we actief deelnemen aan het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort.

Permanente kweekstier

Nu we de juiste infrastructuur hebben – en vooral zeeën van ruimte – kunnen we een permanente man in huis halen. De muren zijn voorzien op zijn kracht, en hij heeft een eigen stal en buitenruimte zodat hij apart gezet kan worden. In Planckendael hebben we nu plek voor 15 dieren. Het plotse overlijden van Hussein, de stier uit Hamburg die onze vijfkoppige vrouwenkudde moest vervoegen op 15 juli, is een zware tegenslag voor het kweekprogramma. De stamboekhouder, Blijdorp in Rotterdam, moet nu op zoek naar een andere geschikte stier voor Planckendael.

Nog olifantenmannen

Ook ZOO Antwerpen werkt mee: de Egyptische tempel wordt zo heringericht dat er een aantal jonge olifantenstieren gehuisvest kunnen worden. Van zodra zij geslachtsrijp zijn, worden zij in andere dierentuinen ingezet om te kweken.

Trekroutes voor olifanten in India

Van de Aziatische olifant, de diersoort waarvan Kai-Mook de trotse ambassadeur is, lopen er naar schatting nog slechts 40.000 exemplaren in de natuur rond. Door versnippering van hun leefgebied, ivoorjacht en concurrentie met de lokale bevolking om ruimte en bronnen zijn de dikhuiden met uitsterven bedreigd.

Voorbehouden voor olifanten

In de Thirunelli-vallei in Zuid-India vechten mens en olifant om dezelfde grond: de mensen om er te wonen en gewassen te verbouwen, de olifanten om er ongestoord door te trekken en in contact te komen met soortgenoten.

Daarom steunen ZOO Antwerpen en Planckendael het Asian Nature Conservation Foundation (ANCF). In Zuid-India legt het ANCF corridors aan (vrije bosstroken) enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er ook op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen of bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar een stukje hersteld.

Wil je dit project steunen?

Dat kan door een gift te storten op BE 15 7350 0994 6730 (KMDA) met vermelding ‘olifanten’. (Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.)